30 aprilie 2010

Cu "lecturi urbane" in cap.

Am plecat voioasa spre scoala, cu "Prin perdea" in geanta, cu soarele minunat in ochi. Am facut o isprava pe care vreau sa v-o impartasesc. O sa-mi treaca si asta, dar, pana una, alta, pentru ca proiectul "Lecturi urbane" imi zumzaie in cap, mi-am rezervat timp astazi, la doua din orele pe care le-am avut, sa le povestesc copiilor despre el. Iar acum m-am asezat cuminte sa va povestesc ce-a iesit.
Nu auzisera despre "orasul citeste". Au facut ochii mari si prima intrebare care le-a venit in minte si pe care mi-au adresat-o a fost: "si putem citi ce vrem noi?" Le-am raspuns ca da. Ca pot citi ce vor ei, ca trebuie doar sa citeasca. Semnul conventional care simbolizeaza acordul este mana ridicata. Jumatate din ei mi-au aratat ca sunt de acord. Au urmat intrebari si raspunsuri, semne ale unei incantari pe care unii nu voiau s-o arate din pricina a doi, trei colegi care au afirmat clar si raspicat, inca de la inceput, ca lectura nu le foloseste la nimic. Cel mai mult i-a incantat ideea de model. Ei sa fie un model pentru altii. Deja aveam de partea mea mai mult de jumatate dintre ei.
Pentru ca discutia era deschisa, am fost curioasa sa aflu ce inseamna pentru ei sa citeasca, ce le poate aduce bun sau rau lectura si la ce poate sa le foloseasca asta. Am in fata foile pe care am primit raspunsurile. Iata ce am aflat ca face lectura sau cam care sunt foloasele pe care le aduce:
"Ajuta la imbogatirea mintii si a vocabularului."
"Pentru invatarea unor cuvinte noi."
"Sa ne imbogatim cunostintele, sa ne relaxam si sa ne cizelam in societate si in lume."
"Cititul ne ajuta sa ne exprimam corect, sa avem un vocabular frumos, bogat, sa ne dezvoltam imaginatia."
"Pentru mine cititul este bun pentru ca iti dezvolta vocabularul si in loc sa vorbesti pe mess, poti sa afli ceva nou."
"Pentru mine a citi inseamna o activitate pe care o fac in timpul liber."
"Cititul este bun pentru a-ti dezvolta vocabularul sau sa te descurci mai bine in situatii dificile."
"Cititul iti dezvolta imaginatia si te ajuta sa vezi lumea cu ochii mai limpezi."
"Pentru mine cititul este un mod de a te recrea si un mod in care sa te distrezi. Eu toate cartile pe care le-am citit, nu le voi uita, pentru ca au fost minunate. Acum citesc Winetoo, care pana acum este cartea mea minunata si o recomand altora."
"Lectura ne ajuta sa avem o cultura generala cat mai mare."
"Cititul ajuta la dezvoltarea creierului pentru ca o carte te pune sa gandesti, in schimb televizorul nu are aceleasi efecte, ci din contra."
(N-am modificat nimic din continut. De-asta exprimarea, stangace uneori.)
Comentarii va las sa faceti voi. Nu uitati, sunt vorbe despre carti ale unor copii nu mai mari de 12 ani. Vorbe, din pacate, in cele mai multe situatii, nu si practici.
Oare noi, adultii, stim ce inseamna sa citesti? Ma gandesc ca, daca am sti in primul rand noi ce inseamna sa citesti si le-am explica si lor, macar cat poate sa explice un copil de 12 ani, ar citi si ei mult mai mult decat o fac acum.


4 comentarii:

  1. :) Cred că cea mai mare greşeală pe care o facem este că renunţăm să-i convingem să citească din motivul greşit că "oricum nu-s prea mulţi cei la care ajungem şi care ne ascultă". Raţionamentul e prost făcut, pentru că pur şi simplu nu contează DECÂT cei la care ajungem şi care ne ascultă. Numărul lor este irelevant în schema cea mare a Universului :)

    Keep walking!

    RăspundețiȘtergere
  2. te pup, Iulia si multumesc pt ca ma bagi in seama mereu. :)
    Da, stiu ce zici. Mereu am considerat ca daca ceea ce spun ajunge chiar si la o singura persoana, efortul mi-e rasplatit. :)

    RăspundețiȘtergere