25 aprilie 2010

Pentru ca handbalul nu e fotbal.

In urma cu niste ani, am avut o perioada foarte lunga in care eram o consumatoare constanta a informatiilor din sfera sportului. Cred ca a durat vreun an perioada in care, din geanta mea de femeie, nu lipsea in nicio zi Gazeta sporturilor. Reuseam sa mi-o procur de la cel mai apropiat chiosc de ziare sau chiar din tramvai, dupa ce vanzatorul, vazandu-ma femeie, si ca si cum Gazeta era un bun de pret adresat barbatilor, imi intindea cu amabilitate Libertatea. Tot cu amabilitate repetam "Gazeta sporturilor, va rog." Alaturi de colegi, comentam apoi cu pofta tot ce era de comentat, caci, vorba aia, eram in tema.
A urmat o perioada in care, nu stiu cum si de ce, am reuntat la obiceiul Gazeta sporturilor. Dar nu am renuntat sa fiu interesata de sport, indiferent de ce natie era el. Am savurat cam tot ce puteam sa savurez, in limita timpului meu si a transmisiunilor oferite de posturile de televiziune. Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver, de anul acesta, au fost o adevarata delectare, la sfarsitul unor zile care de care mai obositoare.
Dupa Urziceni-Liverpool din Ghencea, urmatoarea experienta pe care am asteptat-o cu nerabdare a fost semifinala fetelor de la Oltchim cu cele de la Gyor, din cadrul Champions League, al carei retur s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, in Rm.Valcea.
Impreuna cu un grup de prieteni, ne-am inarmat cu energie si cu chef de urmarit episoade datatoare de palpitatii si ne-am adunat undeva in Centrul Vechi al Bucurestilor sa urmarim meciul. Nu sunt o impatimita a handbalului si as minti daca as spune ca am urmarit tot parcursul fetelor de pana acum in Champions League. Insa meciul acela nu era orice meci. Era semifinala unei competitii al carei trofeu e ravnit de orice echipa de club.
Si, totusi, asta nu inseamna mare lucru, se pare. Am urmarit meciul intr-un loc public (mai putin dezamagita eram daca ramaneam acasa) si l-am urmarit... fara sonor. Da, plasmele elegante care ne aratau ce faceau fetele in sala cu atmosfera frenetica de la Valcea nu aveau sonor. Initial, am crezut ca e o gluma. Nu, plasmele alea chiar nu aveau sonor. Si de ce ar fi avut? Nu stiu cam cati eram acolo, poate in jur de 50-60 de persoane, dar eram cam singurii care urmaream meciul. Asa incat sonorul, chiar daca ar fi existat, risca sa perturbe discutiile si atmosfera unei dupa-amieze absolut normala si in care nu se intampla nimic... deosebit.
Sa ma repet: era semifinala Champions League la handbal feminin. Semifinala. Adica ceva ce echipele romanesti vad foarte rar, stim cu totii. Eram intr-un loc public si am urmarit meciul fara sonor. 8 din 50. De ce fara sonor? Pentru ca, pare-se, plasmele elegante nu aratau nimic deosebit.
Dupa handbal, a urmat fotbal. Rapid-Steaua, in campionat. Era 3-1 cand am plecat, era multa incordare in atmosfera, se urmarea meciul. Cam aceleasi persoane care fusesera in spatiul ala si in timpul meciului de handbal. Dar mult mai atente. Nu-mi amintesc exact daca, intre timp, aveam si sonor. Nici nu mai conteaza, de fapt. Oricum, handbalul nu e fotbal. Chiar daca e semifinala Champions League. Am ajuns acasa. 4-1. S-a terminat 5-1. Vag, in seara aia, s-a vorbit de semifinala Champions League la handbal feminin. Poate si a doua zi. La fel de vag. Sunt curioasa daca atunci cand fetele vor juca finala (returul acasa) plasmele elegante din locurile publice vor avea sonor. Sau daca in jurnalele de stiri meciul cu pricina va avea loc mai mult decat o zi. Oricum am da-o, handbalul nu e fotbal. Sa ne fie rusine.

6 comentarii:

  1. Păi într-o ţară în care nici "iarna nu-i ca vara", tu ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa mai zic... nu mai zic nimic. Ma minunez si atat...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pey...eu ma uit la fotbal(mai mult international), dar imi dau seama ca celelalte sporturi sunt tratate ca fiind absolut neimportante. In weekndul asta au fost campionatele europene de gimnastica, la care Romania a obtinut 3 medialii. Din pacate, nimeni nu a facut o emisiune pe aceasta tema.
    S-e vorbeste in schimb despre Steaua, Dinamo, Vaslui, Craiova, Timisoara, etc...si despre patronii lor:)) nici macar despre fotbal
    Oricum, pe principiul gazetei sporturilor(care mai nou arata mai jalnic decat un tabloid), "domne' daca asta vrea publicu', asta ii dam" :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Iaaa, uitati-l si pe Andy!

    Da, meciul ala era, de altfel, transmis. Dar daca lumea nu era interesata, ce sa-i faci?!
    Iar ma apuca revoltele. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. am avut si vom avea mereu / pustoaice de liceu!

    RăspundețiȘtergere