24 mai 2010

Despre reacţii

Fac un experiment acum.
Nu ma gandesc la reactiile instinctuale si nici la cele fiziologice sau biologice, sau la vreo reactie care s-ar explica din punct de vedere stiintific, ci la reactiile la stimulii de natura sociala si care sunt provocate de idei, conceptii, modalitati de a privi lucrurile, perspective ale celor din jur. Vorbesc de reactii ce tin de natura fiecarei persoane, care sunt rezultatul unui mod de formare si care sunt subiective.

Incercand o generalizare, pot spune ca cel mai repede reactionam cand vedem expuse idei care contrazic modul nostru de gandire, in general. Sau idei care contrazic punctul nostru de vedere intr-o anumita privinta. Cand se intampla asta, avem tendinta sa vrem sa contrazicem, sa aratam ca lucrurile nu sunt chiar asa cum ne-au fost expuse. Interactiunea, desi uneori nu tocmai placuta, dureaza mai mult, iar reactiile locutorilor sunt mai rapide. Dialogul, de obicei, se intinde mai mult, fiecare "idee" incercand sa o combata pe cealalta. Si, implicit, sa convinga.
Reactionam aproape cu viteza luminii si cand ne sunt aduse invinuiri pe care le consideram injuste sau cand avem parte de etichetari pe care, de asemenea, le consideram nedrepte. Uneori, raspundem cu aceeasi moneda. Cert e ca, de obicei, raspundem. Rareori ramanem impasibili.

La polul opus in ceea ce priveste reactiile noastre sunt situatiile in care intalnim idei in concordanta cu modul nostru de gandire sau cu punctul nostru de vedere intr-o anumita privinta. Vezi o idee expusa, esti de acord cu ea si de obicei treci mai departe. Si, daca nu treci, ce-ai putea sa spui mai mult decat "sunt de acord" sau "ai dreptate" sau "imi place"? Nu trebuie sa convingi pe nimeni de nimic. Treci mai departe si te opresti acolo unde gasesti ceva ce nu-ti convine, te revolta, te enerveaza sau macar te irita. Oricum, ramai mai mult timp acolo, decat in locul in care nu exista nici macar provocarea unor alte idei decat cele cu care te identifici. Pasivitatea in ceea ce priveste reactiile noastre si interactiunea de scurta durata sunt mult mai frecvente cand vine vorba de convingeri si opinii identice cu ale noastre. Deseori ramanem impasibili.

Un comentariu: