10 mai 2010

El si Ea. De ce suntem atat de diferiti? Raspunsuri simple.

Pentru ca ea, femeia, mai mult decat barbatul, cauta sa se simta in siguranta. Fizic vorbind, raportul de forte intre femeie si barbat ii este superior celui din urma. Daca are sentimentul ca un barbat are grija de ea, se va simti mai sigura pe propria-i persoana. Chiar daca, stim bine, siguranta in propria persoana depinde in mica masura de raporturile cu ceilalti. Cel putin in teorie.
Femeia se teme, mai mult decat barbatul, de singuratate. Cu un barbat langa ea, femeia se va simti mereu mai putin singura decat daca ar fi singura. Latura sociala a relatiilor are si ea un rol. O femeie insotita la un eveniment si una singura, vor fi intotdeauna privite diferit. La fel si el, macar in cazul asta.
Pentru ca ea, mai mult decat barbatul si mai repede, se implica afectiv intr-o relatie, de orice tip ar fi ea.
Pentru ca ea, mai mult decat el, trasmite nevoia de protectie. Barbatilor le place asta, dar nu mereu. Pentru ca ea vede in existenta unui barbat langa ea semnul stabilitatii in plan afectiv. Si social. Si al unui echilibru. Afectiv si social. Ceea ce i se intampla si lui, de altfel, desi mai putin.
Poate fi si altfel. Exista situatii in care femeia nu se incadreaza in tiparul asta. Asa cum un barbat nu se incadreaza mereu in tiparul personajului care fuge de stabilitate si de implicare in plan afectiv. Poate ca, de fapt, cand vine vorba de implicare afectiva, teama lui fata de un eventual esec este mai mare decat a femeii. Poate ca, de fapt, diferenta dintre femei si barbati o face tocmai o putere mai mare a femeii de a merge mai departe. Pentru ca, da, se spune ca unei femei ii este mai usor sa o ia de la capat. Iarasi mentionez, cel putin in teorie.
Pentru ca el, mai mult decat ea, stie sa delimiteze nevoile fizice de nevoile psihice. Nu le asociaza, nu le amesteca. Mintea ei amesteca mai usor lucrurile, le complica, analizeaza, sfarseste mai repede prin a se pierde in detalii si intrebari. Putini sunt acei "ei" care pun pret pe fiecare gest, inregistreaza fiecare vorba a "lor".
Pentru ca lui nu-i place sa despice firul in patru. Ceea ce ei, de regula, ii place la nebunie.
Pentru ca ea nu pune atata pret pe libertate, asa cum face el. Pentru ca ea, de cele mai multe ori, se dedica mai repede.
Pentru ca, intre o iesire cu prietenii si spalatul vaselor, el alege de obicei berea, iar ea vasele.
Pentru ca, mai ales atunci cand apare un copil, prioritatea ei de obicei nu mai e sa arate bine pentru el.
Pentru ca, de obicei, el este mai vulgar si mai direct, asa cum nu-i sta in fire unei femei sa fie. Pentru ca ni s-a intiparit in minte ca o femeie vulgara este o femeie de o calitate proasta. Ceea ce nu e valabil in cazul barbatilor. Ei pot fi mai usor vulgari si directi, fara riscul de a fi desconsiderati.
Pentru ca ea, mai mult decat el, isi recunoaste fricile si temerile si angoasele si dorintele afective.
Pentru ca el crede ca nu are voie sa aiba frici, temeri si angoase din ratiunea ca va fi considerat slab, iar el trebuie sa fie cel puternic. Am vazut putini barbati vorbind despre dorintele lor, despre temerile lor, despre dorinta lor de a nu fi singuri, putini barbati care lasa o femeie sa le vada slabiciunile.
Pentru ca ea isi exteriorizeaza mai usor trairile, in timp ce el nu, pentru ca, din nou, asta l-ar face slab in ochii celorlalti.
Pentru ca, in cazul ei, sentimentul matern apare mai devreme. N-o sa spun ca femeia se maturizeaza mai devreme decat barbatul, ci doar ca, intre un barbat si o femeie aflati la aceeasi varsta, ea va fi mereu mai grabita si mai presata de trecerea timpului si de transformarile fizice pe care le implica asta.
Pentru ca ea pune pret pe lucrurile marunte pe care uneori el nici nu le observa.
Pentru ca…, pentru ca…
Intotdeauna e vorba de cel putin doua persoane cand incercam sa definim niste relatii. Exista si reversul medaliei. Situatii in care el din povestea mea devine ea. Si, totusi, suntem atat de diferiti.

9 comentarii:

  1. un barbat considera curva o femeie cu acelasi apetit sexual cu al sau.
    curios?!
    G.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a plăcut asta :)
    Poate nu sunt de acord până la capăt, dar e scrisă aproape ca la carte :)

    Amendamentul cel mai important: ce bine e că suntem atât de diferiţi!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Geo, ca bine zici. Nu, nu e curios, nu stiu de ce. :-/

    @Iulia, da, bine, uneori. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. As fi fost de acord cu ce scrii tu acolo daca ai fi subliniat contextul la care te referi si ideea de "in general" e asa cum scrii tu.
    Acum 20 de ani ar fi fost valabil perfect, insa vremurile s-au mai schimbat.

    Dinamica sociala, emanciparea pe bune a femeii si ridicarea awareness-ului barbatului ca poate fi si altfel au schimbat echilibrul.
    Femeia isi poate lua viata in propriile maini. De fapt are mai mult control decat s-ar vrea sa se recunoasca.

    La final te-ai scos: se pot inversa rolurile. In cazul asta exista posibilitatea ca 1 femeie si 1 barbat de aceeasti natura sa se intalneasca si atunci nu ar mai fi atat de diferiti. :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine-ai venit, Horia!

    Da, "in general" zic si eu.

    Bine ca exista finalul ala, sa se inteleaga exact ce si cum. :P

    RăspundețiȘtergere
  6. cu referire la parerea lui geolik :) : sincer ...nu cred k toti barbatii cred asta despre femeile cu apetitul sexual dezvoltat :) eu una cred k ei le fak usuratice pe acele femei care nu stiu sa se abtina in anumite momente ...banuiesc k orice barbat ar trebui sa fie f multumit atunci kand are langa el o femeie cu un apetit sexual exact k al lui :).....in ultima vreme obs tot mai multe pushtoaice cu un astfel de apetit sexual care profita la maxim :) oriunde ,orikand si mai grav cu oricine :)

    RăspundețiȘtergere
  7. :)Welcome, Lory!
    right, mai ales daca ne gandim la cum ar trebui sa fie. Da, ar trebui sa aprecieze, insa stim bine ca, uneori, se intampla fix pe dos.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) nu uita k uneori nu e tot timpul :) sau mereu :) depinde de cine dai :)....o sa stau pana dau de acel cineva..de care intradevar am nevoie.....crede-ma k sunt baieti genul nostru...ar trebui sa nu ne mai multumim cu putinul ! >:D< :*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  9. de acord, asta cu " sa nu ne mai multumim cu putin" e foarte buna de pus in aplicare. :)

    RăspundețiȘtergere