5 mai 2010

Te simti urat? Esti urat!

E extrem de obositor sa traiesti avand o imagine proasta despre propria persoana. Si oboseala asta ar merita, daca ar duce la ceva bun. Daca ar fi constructiva. Dar nu face decat sa te arunce undeva si din cand in cand sa te mai impinga cate putin in jos.
Unele pareri (nu tocmai in regula, in opinia mea) spun ca astfel de atitudini sunt demne de luat in seama. Si de pus in aplicare. Pe principiul psihologiei inverse, o parere proasta despre propria persoana ar trebui sa motiveze. Sa ridice si nu sa doboare. Exprimarea continua a nemultumirii fata de celalalt trebuie sa-l ambitioneze. Eronat. Sau, ca sa nu generalizez, de data asta, la mine n-a mers. Nu sunt nici destul de buna, nici destul de frumoasa, nici destul de desteapta, asa incat, unele lucruri pur si simplu nu sunt pentru mine.
Modelul "a nu fi niciodata multumit" de tine, mai ales cand este indus de altii, poate crea complexe. Poti ajunge sa crezi ca nu esti niciodata suficient de bun, suficient de frumos, suficient de bine format ca om si tinzi sa crezi ca exista lucruri pe care, fara niciun dubiu, nu poti sa le faci, lucruri care nu sunt pentru tine sau lucruri la care, pur si simplu, nu ai acces. Eronat din nou.
Cand ajunge sa creeze complexe, o parere proasta despre propria persoana este oricum, dar nu motivanta. Nu da incredere, si nici vreun sentiment de confort, atunci cand ne privim noi pe noi.
Ni se intampla sa fim nemultumiti de noi, sa nu ne recunoastem, sa privim in jur si sa traim spaima ca nu ne integram in lumea in care traim. Cand intamplarea asta nu are limite bine stabilite si cand se intersecteaza cu o parere proasta despre sine, are efecte asupra ta si a celor din jur. Nu-ti place nimic, nu te multumeste nimic, te gandesti la altii inainte sa te gandesti la tine, ca si cum tu n-ai exista. Vrei sa le fie bine celorlalti si uiti ca, in cele mai multe situatii lucrurile functioneaza dupa principiul " daca iti e bine tie, ii va fi si celui de langa tine". Cand privim lucrurile invers, riscam sa pierdem si binele nostru si al celui de langa noi. Si pierdem cam tot. Pentru ca ne pierdem pe noi.
Repeta-ti pana iti intra in cap ca poti face orice, ca poti fi oricum, ca totul depinde de tine. Ca poti sa traiesti, ca poti sa fii unde vrei, indu-ti starea de incredere, ca sa poti crede in tine , ca sa te simti bine cu tine si sa te regasesti. Simte ca esti frumos, cu siguranta vei fi frumos si pentru cei din jur.

4 comentarii: